14 жовтня 2019 р., понеділок
 
 
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
www.harmony.com.ua
Новини Статті Соціоніка Крамниця Мотиватори Мольфар Українська традиція

Етнографи порадили, що класти у великодній кошик

2.04.2010 13:47 | © proUA
Share/Bookmark
Незабаром у християнських церквах Києва почнуть освячувати Великодні паски. Крім пасок українці кладуть до Великоднього кошика яйця, сіль, хрін, масло, м’ясо, сало.

Етнографи порадили, що класти у великодній кошик
Етнографи порадили, що класти у великодній кошик
Про це розповіла етнограф, старший науковий співробітник науково-просвітницького відділу «Музею Івана Гончара» Галина Олійник.

«Вміст Великоднього кошика має свої регіональні особливості»,- наголошує етнограф.

У Центральній України до Великоднього кошика прийнято класти: паску або сирну паску (Чернігівщина), хрін, запечене м’ясо, солене сало, ковбасу запечену, яйце варене нечищене, крашанки, сіль, масло, творог, пиріжки з різними начинками, просо, мак.

В Галичині у Великодній кошик клали: паску, одне варене чищене яйце, з якого потім починали Великодній сніданок, і ділили на стільки частин скільки було членів сім’ї, крашанки (варені яйця в цибулинні), писанки, сіль, митий і чищений корінь хрону, творог шматком, а в деяких селах - сир запечений з тмином, масло, балик копчений, грудинку копчену, кільце копченої ковбаси. На Львівщині та Золочівщині кошик прикрашали букшпаном (самшитом) чи барвінком на Стрийщині.

«На Гуцульщині, роль кошика виконував куфіль - дерев’яний пасківник круглої форми з кришкою. В куфіль складали такі ж продукти як і в Галичині, тільки ще клали: бабку (солодка паска на 30-40 яєць) і несолодку паску на 5-7 яєць, писанки, головку часнику, бурячки або цвікли (варені терті буряки з хроном, оцтом і цукром) », - розповіла «proUA» етнограф Калина Потяк з Криворівні.

В Україні прийнято після освячення частину Великодніх страв, особливо пасок та яєць, залишати в церкві для бідних та немічних.
Share/Bookmark